Rajče jedlé (Lilek rajče)

jiné názvy: rajské jablko, tomato

latinsky: Solanum lycopersicum

Čeleď: lilkovité

Varování: nepožívat listy a nať, jsou pro člověka mírně jedovaté, Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu.

Druhy: mnoho různých kultivarů

Původ: pochází ze Střední a Jižní Ameriky.

Popis rostliny: trvalka bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka

Stanoviště: 

Životní cyklus: 

Použitelné části: plody

Léčivé účinky: Má antioxidační účinky, vliv na řízení hladiny krevního cukru, zmírňuje nespavost a deprese.

Bylinková kuchyně: Plody se hojně používají čerstvé, sušené i konzervované téměř celosvětově.

Květy: 

Lokality výskytu: 

Chuť při požití drogy: 

Pěstování: 

Chemie: Zralé plody obsahují Beta-karoten a vitamín C, vitamín B, lykopeny, chrom a draslík, tyramin, niacin a biotin. Z více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin.Má vysoký podíl vlákniny, neobsahuje téměř žádný tuk.

Kontraindikace: nadměrná konzumace přináší negativní účinky, viz. zdroj 1.

Puškvorcový nápoj

Kořen puškvorce vsypeme do 1/4 litru vlažné vody. Obvyklou dávkou je zarovnaná čajová lžička puškvorcového prášku. Drogu ve vodě macerujeme 8 hodin, například přes noc, scedíme a vypijeme před a po každém jídle jeden doušek. To je přes den šest doušků, víc se pít nesmí. Nápoj je třeba jen pokaždé ohřát ve vodní lázni (Puškvorec nikdy nevaříme!). 

Puškvorcová tinktura

5 g drobně řezaného sušeného oddenku naložíme do 0,5 l kvalitního (alespoň 70procentního) alkoholu. Potom necháme 14 dní louhovat na tmavém místě, opatrně slijeme do vhodné lahvičky.

Užíváme 2 krát denně 20-25 kapek.

Můžeme použít i čerstvý oddenek, který nastrouháme a alkohol musí v tom případě být nejméně 80procentní.

Puškvorcový žaludeční likér

50 g puškvorcového oddenku
50 g hřebíčku
1 l 40% alkoholu
1 kg cukru
1/2 l vody.

Obsah až 7 % silic způsobuje mírné přirozené zakalení likéru. Tento likér se vyznačuje kromě jiného velmi intenzivní kořeněnou a mírně nahořklou chutí a vůní

Postup4
Očištěný oddenek nakrájíme na menší kousky, vložíme do větší zavařovací láhve, přidáme hřebíček, zalijeme 1 litrem alkoholu a necháme macerovat za občasného protřepání 8 dní. Z vody a cukru svaříme sirup a necháme vychladit. Vychlazený na pokojovou teplotu řádně smícháme s přecezeným macerátem a ještě na 10 dní necháme uležet. Získáme tím výborný likér s léčivými účinky na žaludeční potíže.