Zimolez (Lonicera)
jiné názvy: -
latinsky:
čeled: zimolezovité (Caprifoliaceae)
Varování: Plody většiny druhů zimolezu jsou více či méně jedovaté.
Druhy: existuje přes
Popis rostliny:
Stanoviště:
Životní cyklus:
Použitelné části:
Léčivé účinky:
Bylinková kuchyně: bobule zimolezu kamčatského (L. caerulea var. kamtschatica) jsou jedlé a řadí se mezi drobné ovoce
Květy:
Lokality výskytu:
Chuť při požití drogy:
Pěstování:
Biochemie: monoterpenické silice (linalool, geraniol), pineny, kyselinu chlorogenovou, flavonoidy (lonicerin, loniceraflavon), iridoidní glykosidy (loganin, sekologanin) a triterpenoidní saponiny.
Kontraindikace:
Zdroje:
https://www.svetbonsaji.cz/bonsai-zimolez-lonicera-pilleata-321-m.html
http://www.fortcm.cz/3897-jin-yin-hua-zimolez-japonsky.html
https://www.flora-cs.com/ei/cz/01335-C1-vil%C3%ADn-prost%C5%99edn%C3%AD/
http://dendro.mojzisek.cz/magaz4.php
Vyhledávání:
CalPhotos | Wikimedia
Tropicos | Plants of the World | IPNI | PlantList
BHL | EOL | GBIF | ITIS | Wikipedia
Andělikový čaj
Půl čajové lžičky nadrceného kořene anděliky
2 dcl vody
Postup:
Anděliku dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte odstát asi 10-15 minut a pak přeceďte přes jemné sítko. Popíjet se může 1-2x denně.
Motiv Anděliky na porcelánu
Víno z anděliky:
5 lžic nasekaného kořene anděliky zalijte červeným vínem a nechte při teplotě cca 20 °C vyluhovat. Během louhování občas protřepejte. Po 2 dnech víno sceďte a popíjejte 3x denně před jídlem.