Šalvěj lékařská
jiné názvy:
latinsky: Salvia officinalis
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Původ:
Popis rostliny: vytrvalá, silně aromatická rostlina polokeřovitého vzhledu se zdřevnatělými lodyhami, vysoká 30 až 70 cm. Lodyha je přímá, obvykle nevětvená, olistěná, šedoplstnatá.
Stanoviště: propustná půda a slunné stanoviště.
Životní cyklus: rostliny se mohou samy opylovat i v případě, že se o úkol nestarají včely nebo motýli.
Použitelné části: Jako koření se užívají čerstvé nebo sušené listy
Léčivé účinky: protizánětlivé, antivirotické a antibakteriální účinky, zabraňuje průjmům. Omezuje pocení, zejména je-li nervového původu, jako např. při nočním pocení v klimaktériu nebo v pubertě. Pomáhá při žaludečních, střevních a žlučníkových potížích a nadýmání.
Bylinková kuchyně: Jako koření se užívají čerstvé nebo sušené listy
Květy: Šalvěj obvykle kvete v květnu až červenci, plodem je tvrdka.
Lokality výskytu:
Chuť při požití drogy: trpká a lehce nahořklá
Pěstování: Na zimu je třeba rostliny chránit před mrazem přikrývkou.
Chemie: Obsahuje 1,5 až 3 %[2] silice, která je směsí thujonu, salviolu, kafru,velké množství vonného extraktu, cineolu a borneolu. Dále obsahuje 4 %[2] tříslovin, saponiny, hořčiny, oxyterpenové kyseliny, estrogenní hormony a amid kyseliny nikotinové, pryskyřice, vitaminy skupiny B, vitamin P, minerální a hormonálně účinné látky.
Kontraindikace: Šalvěj se nesmí užívat dlouhodobě a ve vysokých dávkách. Silice šalvěje obsahuje thujon, který je toxický a ve vyšších dávkách může vyvolat křeče. Šalvěj nesmí užívat těhotné ženy, neboť by mohla vyvolat stahy dělohy a mohlo by dojít k potratu. Není vhodná ani pro kojící ženy, snižuje totiž tvorbu mléka. Ve vyšších dávkách (nebo v kombinaci s alkoholem) působí toxicky.
Zdroje:
video: https://images.app.goo.gl/DrFNQ2FZmqy7JFdt8
články:
ŠEBKOVÁ, Romana. Šalvěj a její účinky [online]. ČeskéNemoci.cz, 2015-07-29. Dostupné online.
obrázky:
obr 1 šalvěj By Pattedyr - Own work, CC
obr 2 list šalvěje By Pattedyr - Own work, CC
Vyhledávání:
CalPhotos | Wikimedia
Tropicos | Plants of the World | IPNI | PlantList
BHL | EOL | GBIF | ITIS | Wikipedia
Andělikový čaj
Půl čajové lžičky nadrceného kořene anděliky
2 dcl vody
Postup:
Anděliku dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte odstát asi 10-15 minut a pak přeceďte přes jemné sítko. Popíjet se může 1-2x denně.
Motiv Anděliky na porcelánu
Víno z anděliky:
5 lžic nasekaného kořene anděliky zalijte červeným vínem a nechte při teplotě cca 20 °C vyluhovat. Během louhování občas protřepejte. Po 2 dnech víno sceďte a popíjejte 3x denně před jídlem.