Šalvěj hispánská (Chia)
jiné názvy: Chia
latinsky: Salvia hispanica L., 1753
Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)
Původ: pochází z horských oblastí Střední Ameriky
Popis rostliny: jednoletá bylina, která roste až do výšky 1,75 metrů, s protilehlými listy, které jsou dlouhé 4–8 cm a široké 3-5 cm.
Stanoviště: místa na plném slunci s dobrou drenáží, "Pouštní" rostlina je nejen tolerantní k suchu, známá jako rostlina „po požáru“, což znamená, že je to jedna z prvních, která se znovu objevuje po ničivém požáru.
Životní cyklus: rostliny se mohou samy opylovat i v případě, že se o úkol nestarají včely nebo motýli.
Použitelné části: semena, listy
Léčivé účinky:
Bylinková kuchyně: Jedlé listy a semena
Květy: Modré až levandulové květy se začnou objevovat v červenci a srpnu, čtyři měsíce po klíčení semen.
Lokality výskytu:
Chuť při požití drogy: svíravá
Pěstování: nenáročná rostlina vyžadující plné slunce a dobrou drenáž
Chemie: Semínka jsou šedá až černá, dlouhá okolo jednoho milimetru, obsahují vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny.
Kontraindikace: Šalvěj se nesmí užívat dlouhodobě a ve vysokých dávkách. Silice šalvěje obsahuje thujon, který je toxický a ve vyšších dávkách může vyvolat křeče. Šalvěj nesmí užívat těhotné ženy, neboť by mohla vyvolat stahy dělohy a mohlo by dojít k potratu. Není vhodná ani pro kojící ženy, snižuje totiž tvorbu mléka.
Zdroje:
video: https://images.app.goo.gl/DrFNQ2FZmqy7JFdt8
články:
ŠEBKOVÁ, Romana. Šalvěj a její účinky [online]. ČeskéNemoci.cz, 2015-07-29. Dostupné online.
Vyhledávání:
CalPhotos | Wikimedia
Tropicos | Plants of the World | IPNI | PlantList
BHL | EOL | GBIF | ITIS | Wikipedia
Andělikový čaj
Půl čajové lžičky nadrceného kořene anděliky
2 dcl vody
Postup:
Anděliku dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte odstát asi 10-15 minut a pak přeceďte přes jemné sítko. Popíjet se může 1-2x denně.
Motiv Anděliky na porcelánu
Víno z anděliky:
5 lžic nasekaného kořene anděliky zalijte červeným vínem a nechte při teplotě cca 20 °C vyluhovat. Během louhování občas protřepejte. Po 2 dnech víno sceďte a popíjejte 3x denně před jídlem.