Šalvěj hispánská (Chia)

jiné názvy: Chia

latinsky:  Salvia hispanica L., 1753

Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)

Původ: pochází z horských oblastí Střední Ameriky

Popis rostliny: jednoletá bylina, která roste až do výšky 1,75 metrů, s protilehlými listy, které jsou dlouhé 4–8 cm a široké 3-5 cm.

Stanoviště: místa na plném slunci s dobrou drenáží, "Pouštní" rostlina je nejen tolerantní k suchu, známá jako rostlina „po požáru“, což znamená, že je to jedna z prvních, která se znovu objevuje po ničivém požáru.

Životní cyklus: rostliny se mohou samy opylovat i v případě, že se o úkol nestarají včely nebo motýli.

Použitelné části: semena, listy 

Léčivé účinky: 

Bylinková kuchyně: Jedlé listy a semena

Květy: Modré až levandulové květy se začnou objevovat v červenci a srpnu, čtyři měsíce po klíčení semen.

Lokality výskytu: 

Chuť při požití drogy: svíravá

Pěstování: nenáročná rostlina vyžadující plné slunce a dobrou drenáž

Chemie: Semínka jsou šedá až černá, dlouhá okolo jednoho milimetru, obsahují vápník, antioxidanty a omega-3 nenasycené mastné kyseliny.

Kontraindikace: Šalvěj se nesmí užívat dlouhodobě a ve vysokých dávkách. Silice šalvěje obsahuje thujon, který je toxický a ve vyšších dávkách může vyvolat křeče. Šalvěj nesmí užívat těhotné ženy, neboť by mohla vyvolat stahy dělohy a mohlo by dojít k potratu. Není vhodná ani pro kojící ženy, snižuje totiž tvorbu mléka.

 

Andělikový čaj

Půl čajové lžičky nadrceného kořene anděliky
2 dcl vody

Postup:

Anděliku dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte odstát asi 10-15 minut a pak přeceďte přes jemné sítko. Popíjet se může 1-2x denně.

Motiv Anděliky na porcelánu

Víno z anděliky:

5 lžic nasekaného kořene anděliky zalijte červeným vínem a nechte při teplotě cca 20 °C vyluhovat. Během louhování občas protřepejte. Po 2 dnech víno sceďte a popíjejte 3x denně před jídlem.