Stevie sladká

jiné názvy: stévie cukrová, sladká tráva, medové lístky

latinsky:  Stevia rebaudiana

čeleď: hvězdnicovité

Druhy: Rod Stevia obsahuje okolo 150 druhů bylin a keřů.

VAROVÁNÍ: vyšší spotřeba není žádoucí

Popis rostliny: 

Stanoviště: 

Životní cyklus: Stévie byla původně jednoletou rostlinou, ale různými šlechtitelskými postupy se zařadila mezi víceleté.

Použitelné části: listy, stonky

Léčivé účinky: Jako první využívaly rostlinu kmeny známé jako Guaraní v Paraguayi a Brazílii. Sladili si s ním maté a používali ho také v přírodní medicíně (na pálení žáhy, cukrovku, jako ústní vodu).

Bylinková kuchyně: Lístky se používají jako sladidlo

Květy: 

Lokality výskytu: 

Chuť při požití drogy: sladká

Pěstování: Pěstování v českých podmínkách: v květináči, ideální je východní parapet, popř. u okna, ve skleníku či na na zahrádce. Sladké látky se tvoří více, když má rostlina dostatek světla a tepla. Z jedné rostliny lze získat až 0,5 kg sušených lístků. Na léto se doporučuje ji dávat ven a na zimu domů. Rostliny lze dobře tvarovat řezem, snadno obrážejí.

Chemie: obsahuje steviol-glykosidy, v EU označované jako přídatná látka do potravin E906. Jsou až 300x sladší než sacharóza.

Kontraindikace: Používání sladidel na bázi surového extraktu steviolových glykosidů se proto nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, steviosid nesmí být podáván ani dětem. Jako nežádoucí účinky jsou uváděny pocity plnosti, nauzea (nevolnost), bolest hlavy, závratě, myalgie (bolest svalů) a u citlivých osob se může objevit alergická reakce. Vzhledem k mutagenním účinkům prokázaných v některých testech in vitro nelze zatím zcela vyloučit genotoxické riziko steviolu a proto je potřeba steviolové glykosidy, z nichž steviol snadno vzniká, považovat za rizikové. 

Část odborníků zpochybňuje bezpečnost použití extraktu z listů stévie pro přímou spotřebu i z důvodů velké podobnosti části molekuly těchto glykosidů se steroidními hormony. Byl vysloven předpoklad, že by po konzumaci mohlo dojít k rozkladu jednotlivých steviolových glykosidů za vzniku sloučenin steroidní povahy (možné analogy steroidních hormonů).

Andělikový čaj

Půl čajové lžičky nadrceného kořene anděliky
2 dcl vody

Postup:

Anděliku dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte odstát asi 10-15 minut a pak přeceďte přes jemné sítko. Popíjet se může 1-2x denně.

Motiv Anděliky na porcelánu

Víno z anděliky:

5 lžic nasekaného kořene anděliky zalijte červeným vínem a nechte při teplotě cca 20 °C vyluhovat. Během louhování občas protřepejte. Po 2 dnech víno sceďte a popíjejte 3x denně před jídlem.