Roketa setá (Rukola)

jiné názvy

latinsky: Eruca sativa

Čeleď: áronovité

Varování: x

Druhy: 

Původ: 

Popis rostliny: 

Stanoviště: 

Životní cyklus: 

Použitelné části: 

Léčivé účinky:

Bylinková kuchyně: 

Květy: 

Lokality výskytu: 

Chuť při požití drogy: 

Pěstování: 

Chemie: 

Kontraindikace: 

Puškvorcový nápoj

Kořen puškvorce vsypeme do 1/4 litru vlažné vody. Obvyklou dávkou je zarovnaná čajová lžička puškvorcového prášku. Drogu ve vodě macerujeme 8 hodin, například přes noc, scedíme a vypijeme před a po každém jídle jeden doušek. To je přes den šest doušků, víc se pít nesmí. Nápoj je třeba jen pokaždé ohřát ve vodní lázni (Puškvorec nikdy nevaříme!). 

Puškvorcová tinktura

5 g drobně řezaného sušeného oddenku naložíme do 0,5 l kvalitního (alespoň 70procentního) alkoholu. Potom necháme 14 dní louhovat na tmavém místě, opatrně slijeme do vhodné lahvičky.

Užíváme 2 krát denně 20-25 kapek.

Můžeme použít i čerstvý oddenek, který nastrouháme a alkohol musí v tom případě být nejméně 80procentní.

Puškvorcový žaludeční likér

50 g puškvorcového oddenku
50 g hřebíčku
1 l 40% alkoholu
1 kg cukru
1/2 l vody.

Obsah až 7 % silic způsobuje mírné přirozené zakalení likéru. Tento likér se vyznačuje kromě jiného velmi intenzivní kořeněnou a mírně nahořklou chutí a vůní

Postup4
Očištěný oddenek nakrájíme na menší kousky, vložíme do větší zavařovací láhve, přidáme hřebíček, zalijeme 1 litrem alkoholu a necháme macerovat za občasného protřepání 8 dní. Z vody a cukru svaříme sirup a necháme vychladit. Vychlazený na pokojovou teplotu řádně smícháme s přecezeným macerátem a ještě na 10 dní necháme uležet. Získáme tím výborný likér s léčivými účinky na žaludeční potíže.