Netřesk střešní (n. zední)

jiné názvy: skalní růže

latinsky:  Sempervivum tectorum

Čeleď: Crassulaceae

Druhy:

Popis rostliny: vytrvalá stálezelená sukulentní bylina, tvoří růžici dužnatých listů

Stanoviště: střechy, staré zdi, komíny a skály, zejména na vápenci

Životní cyklus: je hermafrodit (má jak mužské, tak ženské orgány) a je opylován hmyzem. Jednotlivé rozety umírají po rozkvětu, ale obvykle vytvářejí řadu kompenzací, které stále rostou dál.

Použitelné části:  mladé listové růžice před rozkvětem

Léčivé účinky: šťáva a podrcené lístky se přikládají na otoky, bradavice, kuří oka, používají se pro jejich chladivý a svíravý účinek, téměř stejným způsobem jako Aloe vera při léčbě nejrůznějších kožních chorob, popálenin, opaření, kousnutí a bodnutí atd. Rostlina se také někdy používá interně při léčbě pásového oparu, kožních potíží a hemoroidů. Macerát se užívá proti zahlenění dýchacích cest a proti horečce.

Bylinková kuchyně: Mladé lístky do salátu s olejovo octovou zálivkou, naopak smetanové zálivky se k němu nehodí. Nebo se používá do nápojů. 

Květy: kvete v létě, semena dozrávají od července do srpna

Lokality výskytu: 

Chuť při požití drogy: mladé lístky chutnají nakysle, dužina netřesku má mírně nahořklou chuť.

Pěstování: nemůže růst ve stínu. Upřednostňuje suchou nebo vlhkou půdu a výborně snáší sucho.

Biochemie: organické kyseliny, přírodní vitamin C, vitamin E, třísloviny atd.

Kontraindikace: Při nadměrném vnitřním užití působí jako emetikum (vede k vyprázdnění obsahu žaludku, nejčastěji se používá k odstranění jedovaté látky při některých otravách.).

Salát z netřesku a cibule

Několik růžic mladého netřesku
1 cibule, ocet, olej, sůl, pepř

Postup: Růžice rozebrat na lístky, propláchnout, smíchat s tenkými plátky cibule. Okořenit, vychladit.

 

Netřesková limonáda

1/2 litru vody, růžice mladého netřesku, lžíce cukru, citronová šťáva.

Postup: nakrájet pár lístků, dát do láhve s citronem, cukrem, protřepat, nechat vyluhovat. Podáváme i s kousky dužniny.

Tip: Večer nápoj připravíme do plastové láhve (max. půl litru na osobu) a ráno jen z chladničky vezmeme do práce nebo na výlet. Toto pití spolehlivě nahradí a předčí komerční nápoje z aloe vera.

Melounový salát s netřeskem

Několik růžic mladého netřesku
meloun, sýr Feta, řebříček, máta

Postup: Vychlazený meloun nakrájet na menší kousky, promíchat s Fetou nakrájenou na kostičky a dozdobit lístky netřesku, máty a květy řebříčku.