Mák setý

jiné názvy: -

latinsky:  Papaver somniferum


Čeleď: 

Druhy: existuje přes

Popis rostliny: 

Stanoviště: 

Životní cyklus: 

Použitelné části:  

Léčivé účinky: Uklidňuje nervovou soustavu, uvolňuje svalové křeče a tlumí bolesti v týlu hlavy.

Bylinková kuchyně: 

Květy: 

Lokality výskytu: 

Chuť při požití drogy: 

Pěstování: 

Chemie: Semena máku Mák obsahují kyselinu linolovou a linolenovou, velké množství vápníku, železa a hořčíku. Makový olej je velmi bohatý na polynenasycené mastné kyseliny, jako kyselina linolová, která se podílí na regulaci hydratace

Kontraindikace:

 

Zdroje:

  1. https://muzemejistzdraveji.cz/aktualne/cechovni-norma-ochrani-mak-vypestovany-v-cr/
  2.  

 

 

Vyhledávání:
CalPhotos | Wikimedia
Tropicos | Plants of the World | IPNI | PlantList
BHL | EOL | GBIF | ITIS | Wikipedia

Maková kaše

  • 1 hrnek namletého máku,
  • 1 hrnek bulguru,
  • 1/4 hrnek rozinek,
  • špetka soli,
  • 4 hrnek vody.

Všechny ingredience vaříme 30 minut. Podle potřeby přidáme vodu.

 

Makovec

  • 1 hrneček nepomletého máku
    3 hrnečky polohrubé mouky
    2 hrnečky mletého cukru
    1 hrneček oleje
    1 hrneček mléka s rumem (dávám napůl)
    2 vejce
    1 sáček prášku do pečiva
  • Postup přípravy:
    Všechny ingredience dáme do mísy a smícháme dohromady. 
    Vylejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, upečeme. Vychladlý makovec můžeme pocukrovat

Makový olej

Makový olej a jeho účinky: napomáhají normální funkci dýchacího systému
navozuje duševní pohodu a podporuje usínání, podporuje zdraví pokožky, nehtů a vlasů (vnější použití)
Použití: do ovocných i zeleninových salátů, koláčů, polévek, omáček, palačinek a lívanců, kokteilů nebo třeba snídaňové kaše, nevhodný na smažení a tepelnou úpravu