Mák setý
jiné názvy: -
latinsky: Papaver somniferum
Čeleď:
Druhy: existuje přes
Popis rostliny:
Stanoviště:
Životní cyklus:
Použitelné části:
Léčivé účinky: Uklidňuje nervovou soustavu, uvolňuje svalové křeče a tlumí bolesti v týlu hlavy.
Bylinková kuchyně:
Květy:
Lokality výskytu:
Chuť při požití drogy:
Pěstování:
Chemie: Semena máku Mák obsahují kyselinu linolovou a linolenovou, velké množství vápníku, železa a hořčíku. Makový olej je velmi bohatý na polynenasycené mastné kyseliny, jako kyselina linolová, která se podílí na regulaci hydratace
Kontraindikace:
Zdroje:
Vyhledávání:
CalPhotos | Wikimedia
Tropicos | Plants of the World | IPNI | PlantList
BHL | EOL | GBIF | ITIS | Wikipedia
Maková kaše
- 1 hrnek namletého máku,
- 1 hrnek bulguru,
- 1/4 hrnek rozinek,
- špetka soli,
- 4 hrnek vody.
Všechny ingredience vaříme 30 minut. Podle potřeby přidáme vodu.
Makovec
- 1 hrneček nepomletého máku
3 hrnečky polohrubé mouky
2 hrnečky mletého cukru
1 hrneček oleje
1 hrneček mléka s rumem (dávám napůl)
2 vejce
1 sáček prášku do pečiva - Postup přípravy:
Všechny ingredience dáme do mísy a smícháme dohromady.
Vylejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech, upečeme. Vychladlý makovec můžeme pocukrovat
Makový olej
Makový olej a jeho účinky: napomáhají normální funkci dýchacího systému
navozuje duševní pohodu a podporuje usínání, podporuje zdraví pokožky, nehtů a vlasů (vnější použití)
Použití: do ovocných i zeleninových salátů, koláčů, polévek, omáček, palačinek a lívanců, kokteilů nebo třeba snídaňové kaše, nevhodný na smažení a tepelnou úpravu