Anýz vonný (Bedrník anýz)
Léčitelství: používá se pro dezinfekční a antibakteriální účinek, je dobrou prevencí infekčních chorob.
Kulinářství: koření v pečivu, bonbonech, nápojích.
Anýzová mastička:
- – cca 30 g semínek anýzu,
- – 250 g čistého sádla nebo stejné množství kosmetické vazelíny
Rozehřejeme sádlo (nesmí se škvařit) nebo vazelínu (tu nejlépe ve vodní lázni), a když je masťový základ tekutý, přidáme do něj anýzová semínka. Necháme vychladnout a uležet aspoň 1 den. Poté znovu zahřejeme a přecedíme přes čisté plátýnko rovnou do kelímku, v němž necháme mastičku definitivně ztuhnout. Uchováváme nejlépe v chladu a suchu, ideálně v ledničce.
Anýzová mast je výborným prostředkem na veškeré nemoci dýchací soustavy, od bolesti v krku, přes kašel, zánět průdušek, zápal plic, laryngitidu až po dýchací potíže. V tomto případě mažeme mastičkou nejlépe na hrudník.
Zdroj: https://bylinkopedie.cz/vyroba-anyzova-mast/