Zimolez (Lonicera)

jiné názvy: -

latinsky:  

čeled: zimolezovité (Caprifoliaceae)

Varování: Plody většiny druhů zimolezu jsou více či méně jedovaté.

Druhy: existuje přes

Popis rostliny: 

Stanoviště: 

Životní cyklus: 

Použitelné části:  

Léčivé účinky: 

Bylinková kuchyně: bobule zimolezu kamčatského (L. caerulea var. kamtschatica) jsou jedlé a řadí se mezi drobné ovoce

Květy: 

Lokality výskytu: 

Chuť při požití drogy: 

Pěstování: 

Biochemie: monoterpenické silice (linalool, geraniol), pineny, kyselinu chlorogenovou, flavonoidy (lonicerin, loniceraflavon), iridoidní glykosidy (loganin, sekologanin) a triterpenoidní saponiny.

Kontraindikace:

Andělikový čaj

Půl čajové lžičky nadrceného kořene anděliky
2 dcl vody

Postup:

Anděliku dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte odstát asi 10-15 minut a pak přeceďte přes jemné sítko. Popíjet se může 1-2x denně.

Motiv Anděliky na porcelánu

Víno z anděliky:

5 lžic nasekaného kořene anděliky zalijte červeným vínem a nechte při teplotě cca 20 °C vyluhovat. Během louhování občas protřepejte. Po 2 dnech víno sceďte a popíjejte 3x denně před jídlem.