Moruše

 

jiné názvy: -

latinsky:  


Čeleď: 

Druhy: existuje přes

Popis rostliny: 

Stanoviště: 

Životní cyklus: 

Použitelné části:  

Léčivé účinky: 

Bylinková kuchyně: Moruše se podobají ostružinám, jsou příjemně sladké i šťavnaté, takže se hodí třeba na výrobu sirupů a čajů. V Evropě se kdysi těšily značné oblibě, později se na ně zapomnělo, ale dnes se zvolna vracejí do zorného pole dietářů. 

Květy: 

Lokality výskytu: 

Chuť při požití drogy: 

Pěstování: 

Chemie: 

Kontraindikace:

moruše může mít vedlejší účinek: halucinace, průjem

Pokud však na rostlinu narazíte a dopřejete si její nezralé plody, můžete se otrávit. Stejně jako listy stromu totiž obsahují nemalou dávku toxinů, jež dokážou vyvolat průjem, nebo dokonce přivodit halucinace.

Zdroje:

  1. https://ethnopharm.com/blog%2Fvideos/f/henna-lawsonia-inermis-
  2.  

 

 

Vyhledávání:
CalPhotos | Wikimedia
Tropicos | Plants of the World | IPNI | PlantList
BHL | EOL | GBIF | ITIS | Wikipedia

Andělikový čaj

Půl čajové lžičky nadrceného kořene anděliky
2 dcl vody

Postup:

Anděliku dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte odstát asi 10-15 minut a pak přeceďte přes jemné sítko. Popíjet se může 1-2x denně.

Motiv Anděliky na porcelánu

Víno z anděliky:

5 lžic nasekaného kořene anděliky zalijte červeným vínem a nechte při teplotě cca 20 °C vyluhovat. Během louhování občas protřepejte. Po 2 dnech víno sceďte a popíjejte 3x denně před jídlem.