Tamarind indický
jiné názvy: kyselé datle, či indické datle
latinsky: Tamarindus indica
čeleď: bobovité (Fabaceae)
Druhy: existuje přes
Popis rostliny:
Stanoviště:
Životní cyklus:
Použitelné části:
Léčivé účinky:
Bylinková kuchyně: Dužnina plodů slouží jako potravina
Květy:
Lokality výskytu:
Chuť při požití drogy:
Pěstování:
Chemie: Listy tamarindu obsahují flavonové glykosidy – orientin, vitexin, iso-orientin a iso-vitexin. V listech i plodech je přítomna kyselina tartarová a jablečná. V dřeni plodů jsou obsaženy aminokyseliny serin, beta-alanin, prolin, fenylalanin, leucin a kyselina pipekolová.
Kontraindikace:
Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Tamarind_indick%C3%BD
https://exoticky.cz/zijeme/tamarind-vi-jake-bude-zitra-pocasi/
Vyhledávání:
CalPhotos | Wikimedia
Tropicos | Plants of the World | IPNI | PlantList
BHL | EOL | GBIF | ITIS | Wikipedia
Andělikový čaj
Půl čajové lžičky nadrceného kořene anděliky
2 dcl vody
Postup:
Anděliku dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte odstát asi 10-15 minut a pak přeceďte přes jemné sítko. Popíjet se může 1-2x denně.
Motiv Anděliky na porcelánu
Víno z anděliky:
5 lžic nasekaného kořene anděliky zalijte červeným vínem a nechte při teplotě cca 20 °C vyluhovat. Během louhování občas protřepejte. Po 2 dnech víno sceďte a popíjejte 3x denně před jídlem.