Netřesk střešní (n. zední)
jiné názvy: skalní růže
latinsky: Sempervivum tectorum
Čeleď: Crassulaceae
Druhy:
Popis rostliny: vytrvalá stálezelená sukulentní bylina, tvoří růžici dužnatých listů
Stanoviště: střechy, staré zdi, komíny a skály, zejména na vápenci
Životní cyklus: je hermafrodit (má jak mužské, tak ženské orgány) a je opylován hmyzem. Jednotlivé rozety umírají po rozkvětu, ale obvykle vytvářejí řadu kompenzací, které stále rostou dál.
Použitelné části: mladé listové růžice před rozkvětem
Léčivé účinky: šťáva a podrcené lístky se přikládají na otoky, bradavice, kuří oka, používají se pro jejich chladivý a svíravý účinek, téměř stejným způsobem jako Aloe vera při léčbě nejrůznějších kožních chorob, popálenin, opaření, kousnutí a bodnutí atd. Rostlina se také někdy používá interně při léčbě pásového oparu, kožních potíží a hemoroidů. Macerát se užívá proti zahlenění dýchacích cest a proti horečce.
Bylinková kuchyně: Mladé lístky do salátu s olejovo octovou zálivkou, naopak smetanové zálivky se k němu nehodí. Nebo se používá do nápojů.
Květy: kvete v létě, semena dozrávají od července do srpna
Lokality výskytu:
Chuť při požití drogy: mladé lístky chutnají nakysle, dužina netřesku má mírně nahořklou chuť.
Pěstování: nemůže růst ve stínu. Upřednostňuje suchou nebo vlhkou půdu a výborně snáší sucho.
Biochemie: organické kyseliny, přírodní vitamin C, vitamin E, třísloviny atd.
Kontraindikace: Při nadměrném vnitřním užití působí jako emetikum (vede k vyprázdnění obsahu žaludku, nejčastěji se používá k odstranění jedovaté látky při některých otravách.).
Zdroje:
https://www.awashop.cz/netresk-stresni-c1874/
https://www.pgfoodies.com/recepty/17/do-15-min?page=4
http://vegetariansky.blog.cz/1206/netreskovy-napoj
Vyhledávání:
CalPhotos | Wikimedia
Tropicos | Plants of the World | IPNI | PlantList
BHL | EOL | GBIF | ITIS | Wikipedia
Salát z netřesku a cibule
Několik růžic mladého netřesku
1 cibule, ocet, olej, sůl, pepř
Postup: Růžice rozebrat na lístky, propláchnout, smíchat s tenkými plátky cibule. Okořenit, vychladit.
Netřesková limonáda
1/2 litru vody, růžice mladého netřesku, lžíce cukru, citronová šťáva.
Postup: nakrájet pár lístků, dát do láhve s citronem, cukrem, protřepat, nechat vyluhovat. Podáváme i s kousky dužniny.
Tip: Večer nápoj připravíme do plastové láhve (max. půl litru na osobu) a ráno jen z chladničky vezmeme do práce nebo na výlet. Toto pití spolehlivě nahradí a předčí komerční nápoje z aloe vera.
Melounový salát s netřeskem
Několik růžic mladého netřesku
meloun, sýr Feta, řebříček, máta
Postup: Vychlazený meloun nakrájet na menší kousky, promíchat s Fetou nakrájenou na kostičky a dozdobit lístky netřesku, máty a květy řebříčku.