Blín černý

jiné názvy: -

latinsky:  Hyoscyamus niger

VAROVÁNÍ: rostlina PRUDCE JEDOVATÁ! Během sběru je třeba nosit rukavice z důvodu toxicity bylin. Nepoužívat pro samoléčbu!!!

 

Druhy: existuje přes

Popis rostliny: 

Stanoviště: 

Životní cyklus: 

Použitelné části:  

Léčivé účinky: 

Bylinková kuchyně: 

Květy: 

Lokality výskytu: 

Chuť při požití drogy: 

Pěstování: 

Chemie: 

Kontraindikace:

Zdroje:

http://botanickazahrada-ol.blog.cz/1806/blin-cerny

https://botany.cz/cs/hyoscyamus-niger/

https://www.biolib.cz/cz/image/id36112/

 

Vyhledávání:
CalPhotos | Wikimedia
Tropicos | Plants of the World | IPNI | PlantList
BHL | EOL | GBIF | ITIS | Wikipedia

Životabudič Ládi Hrušky

2 lžíce bazalkových semínek
mléko
sezonní ovoce (např. banán)
hnědý třtinový cukr nebo med podle chuti
několik lístků čerstvé bazalky

Postup:

Bazalková semínka zalijeme trochou vody a necháme nabobtnat, vznikne rosolovitá hmota, kterou naředíme trochou vlažného mléka a pořádně promícháme. Banán rozmělníme s trochou třtinového cukru pomocí tyčového mixéru na jemné pyré, dáme jej navrch bazalkového rosolu a ozdobíme lístky bazalky.

Andělikový čaj

Půl čajové lžičky nadrceného kořene anděliky
2 dcl vody

Postup:

Anděliku dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte odstát asi 10-15 minut a pak přeceďte přes jemné sítko. Popíjet se může 1-2x denně.

Motiv Anděliky na porcelánu

Víno z anděliky:

5 lžic nasekaného kořene anděliky zalijte červeným vínem a nechte při teplotě cca 20 °C vyluhovat. Během louhování občas protřepejte. Po 2 dnech víno sceďte a popíjejte 3x denně před jídlem.