Blín černý
jiné názvy: -
latinsky: Hyoscyamus niger
VAROVÁNÍ: rostlina PRUDCE JEDOVATÁ! Během sběru je třeba nosit rukavice z důvodu toxicity bylin. Nepoužívat pro samoléčbu!!!
Druhy: existuje přes
Popis rostliny:
Stanoviště:
Životní cyklus:
Použitelné části:
Léčivé účinky:
Bylinková kuchyně:
Květy:
Lokality výskytu:
Chuť při požití drogy:
Pěstování:
Chemie:
Kontraindikace:
Zdroje:
http://botanickazahrada-ol.blog.cz/1806/blin-cerny
https://botany.cz/cs/hyoscyamus-niger/
https://www.biolib.cz/cz/image/id36112/
Vyhledávání:
CalPhotos | Wikimedia
Tropicos | Plants of the World | IPNI | PlantList
BHL | EOL | GBIF | ITIS | Wikipedia
Životabudič Ládi Hrušky
2 lžíce bazalkových semínek
mléko
sezonní ovoce (např. banán)
hnědý třtinový cukr nebo med podle chuti
několik lístků čerstvé bazalky
Postup:
Bazalková semínka zalijeme trochou vody a necháme nabobtnat, vznikne rosolovitá hmota, kterou naředíme trochou vlažného mléka a pořádně promícháme. Banán rozmělníme s trochou třtinového cukru pomocí tyčového mixéru na jemné pyré, dáme jej navrch bazalkového rosolu a ozdobíme lístky bazalky.
Andělikový čaj
Půl čajové lžičky nadrceného kořene anděliky
2 dcl vody
Postup:
Anděliku dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte odstát asi 10-15 minut a pak přeceďte přes jemné sítko. Popíjet se může 1-2x denně.
Motiv Anděliky na porcelánu
Víno z anděliky:
5 lžic nasekaného kořene anděliky zalijte červeným vínem a nechte při teplotě cca 20 °C vyluhovat. Během louhování občas protřepejte. Po 2 dnech víno sceďte a popíjejte 3x denně před jídlem.