Prstnatec osmanský (Orchidej osmanská) lat. Dactylorhiza Osmanica

jiné názvy: 

Rod byl dlouhou dobu spojován se vstavači (Orchis), ale od pravých vstavačů se liší. Hlavními rozdíly jsou především prstovitě dělené zploštělé hlízy a od stonku odstávající lodyžní listy.

Druhy

Popis rostliny: Prstnatce mají, podobně jako jiné zemní orchideje, dvě hlízy. Loňskou, ze které na jaře vyraší a jejíž zásobní látky spotřebují a letošní, jež během vegetační sezóny narůstá. Hlízy jsou někdy ve Středomoří sbírány spolu s hlízami jiných orchidejí a vyrábí se z nich sladký turecký nápoj salep.

Stanoviště: 

Životní cyklus: 

Použitelné části:  

Léčivé účinky: 

Bylinková kuchyně: Turecká zmrzlina Daruma, nápoj Salep

Květy: 

Lokality výskytu: 

Chuť při požití drogy: 

Pěstování: 

Chemie: 

Kontraindikace:

Salepový nápoj

1 lžička práškového salepu
1 lžička škrobu
1 litr mléka

Má být mírně sladký, krémovitý a jemně zrnitý.

Postup:

V Turecku najdete všude, kde je na prodej prášek salepu.

Ve sklenici smíchejte za studena salep a škrob, vmíchejte do mléka. Zahřívejte v hrnci za stálého míchání přibližně 3-5 minut. Nápoj zhoustne. Podávejte jej teplý, posypaný skořicí.

V arabských zemích má různé názvy. V Persii se mu říká saalab, jinde sahlep, sahlab, sachlab, sah salep, někdy saloop.