Saturejka
jiné názvy: satorie, čubra
latinsky: Satureja hortensis
Čeleď: hluchavkovité
Druhy: existuje přes 30 druhů
Popis rostliny:
Stanoviště:
Životní cyklus:
Použitelné části: Nať se používá nejčastěji v čerstvém stavu, sklízíme nejlépe brzy ráno kolem osmé hodiny. K sušení ji sklízíme, jakmile začne kvést.
Léčivé účinky: Podporuje trávení, proto se přidává zejména do těžších jídel, působí i proti nadýmání a průjmu;
pomáhá při silném nechutenství a poruchách příjmu potravy. Zde se většinou míchá s heřmánkovým květem. Čaj se sladí medem a podává se vždy před jídlem;
málo známý je i její kardiotonický účinek, což znamená, že srovnává tlak; pravidelné pití čaje ze saturejky prospívá nejen při potížích s trávením, ale i při zánětu průdušek;
tlumí také pocit žízně u diabetiků.
Bylinková kuchyně: používáme opatrně (je velmi aromatická) při grilování ryb i při dušení zeleniny. Lze ji přidat do nálevu na nakládanou zeleninu. Je vhodné ji přidávat do luštěnin, kde působí proti nadýmání. Přidává se do uzenin, do slaných pomazánek, při pečení zvěřiny. Saturejka je úplně nejlepší koření do guláše.
Je součástí kořeninové směsi: provensálské koření, čubrica
Květy:
Lokality výskytu:
Chuť při požití drogy: připomínající pepř
Pěstování: Jako letničku ji vysazujeme každý rok na jaře, přímo do řádků od sebe vzdálených 15 cm. Saturejka se dále rozmnožuje samovýsevem. Na stanovišti ji udržujte o velikosti jedné rostliny, ať se zbytečně nerozroste.
Chemie:
Kontraindikace: Saturejkou se nemůžete předávkovat, když to s ní ale přeženete, může se dostavit nevolnost a podráždíte si zbytečně játra a ledviny.
Zdroje:
https://www.vseokoreni.cz/koreni/saturejka
https://www.vitalia.cz/clanky/bylinkovy-special-saturejka-zahradni/
Vyhledávání:
CalPhotos | Wikimedia
Tropicos | Plants of the World | IPNI | PlantList
BHL | EOL | GBIF | ITIS | Wikipedia
Andělikový čaj
Půl čajové lžičky nadrceného kořene anděliky
2 dcl vody
Postup:
Anděliku dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Nechte odstát asi 10-15 minut a pak přeceďte přes jemné sítko. Popíjet se může 1-2x denně.
Motiv Anděliky na porcelánu
Víno z anděliky:
5 lžic nasekaného kořene anděliky zalijte červeným vínem a nechte při teplotě cca 20 °C vyluhovat. Během louhování občas protřepejte. Po 2 dnech víno sceďte a popíjejte 3x denně před jídlem.